modda.frih.net
> För dig som vill modda & styla ditt tråkiga Windows och ge det ett mer personligt utseende
Sök:
April 23, 2007

Styla ditt Windows XP tema till ett Mac OS X

Tips


I Windows XP finns en funktion för att ändra ‘Utseende’ som det kallas. Du kan ändra färg, storlek och teckensnitt på hur Windows och dess programfönster och lister skall se ut, dock är det i princip omöjligt att åstadkomma något som inte är fult, då möjligheterna att ändra saker är så begränsade. Som WinXP-användare har jag därför många gånger sneglat avundsjukt på Macarnas operativsystem och deras mycket snyggare fönster och annat. Du kan enkelt åstadkomma ett liknande utseende på dina fönster och annat i Windows XP genom att ladda hem ett program som heter StyleXP. Style XP hittar du på på http://www.tgtsoft.com/download.php. Där finns programmet i en trialversion. En del personer hävdar att programmet stjäl mycket systemresurser och segar på så vis ned datorn väldigt mycket. Detta är inte något som jag har märkt av. Antingen är det individuellt för olika datorer, eller så är det så att de personer som hävdar att det segar ned datorn bara ställt in det fel helt enkelt. Man kan ställa in programmet så att det ‘Run service only’ (under ‘Options’ i vänstermenyn), och då tar det drygt 600kB i minne, vilket jag verkligen inte anser vara särskilt mycket. (Ibland fungerar dock inte detta, då får man gå in i Start/Kör, skriva ‘msconfig’ och stänga av det från autostart manuellt).

Väljer man ‘Themes’ i menyn till vänster, finns det några att välja på. De som efterliknar Mac OSX är ‘Panther’ och ‘Pantherg’. Själv kör jag ‘Pantherg’, och trivs extremt bra med det. Det är cleant och snyggt samt uppskattningsvis 200 miljarder gånger snyggare än WinXP’s blåa fula standardtema. Utöver detta kan du göra massa andra inställningar, exempelvis genomskinlighet för aktivitetsfältet och startmenyn. Du kan även ändra boot screens och logon screens i StyleXP. Jag föredrar dock att själv ändra min boot screen med hjälp av programmet BootSkin (se min artikel om BootSkin). Det finns andra inställningar också, för ikoner m.m. Själv använder jag dock bara StyleXP för att få ett Mac-liknande utseende på programfönster, och för det fungerar det väldigt bra!
Reader's Comments

  1. Pelle |

    hejhej ! jag väljer “panther” och trycker sedan på “Apply Theme” sedan klickar jag “ja” och sedan står det ” style xp can not be enable on this system”

Kommentera